De kracht van participatie
Samen Ontwerpen
Bij het ontwerpen van buitenruimtes – of het nu gaat om een tuin, park of schoolplein – is de betrokkenheid van de toekomstige gebruikers essentieel. Het resultaat? Een ontwerp dat echt bij hen past en een proces dat zowel leuk als waardevol is. Hoe doen we dat? Simpel: we gaan samen aan de slag!
De Werkmaquette: Een Speelse Manier van Ontwerpen
In onze workshops gebruiken we een werkmaquette als krachtig hulpmiddel. Een schaalplan van de bestaande situatie ligt op een isomo onderlaag, waar deelnemers van alles kunnen knippen, plakken, prikken, en tekenen. Dit maakt het ontwerp tastbaar en geeft direct inzicht in hoe veranderingen in de werkelijkheid eruit kunnen zien (op een abstracte manier). Het leuke is dat gebruikers alles kunnen aanpassen terwijl het gesprek doorgaat. Dit maakt het ontwerpproces creatief en interactief.
Actieve Sessie vol Ideeën: De Biesakker
Tijdens de workshop sessies voor de vergroening van de Biesakker in Balen werd er druk gebabbeld, gediscussieerd en geëxperimenteerd. Na afloop presenteerden de verschillende teams hun maquettes aan de groep.
Om de betrokkenheid nog verder te versterken, konden de deelnemers met stickers aangeven welke ideeën zij het meest waardevol vonden (ook op de maquettes van andere werkgroepen). Dit gaf ons meteen zicht op de voorkeuren en prioriteiten van de gebruikers – informatie waar we écht mee aan de slag kunnen.
De avond werd in stijl afgesloten met wat gezellige ‘toogklap’ aan de bar van de OD, het jeugdhuis van Balen. Het informele napraten zorgde voor extra verbinding én extra input. We plaatsten een ideeënbus waar ook de ‘toogklap ideeën’ werden achtergelaten.
Met al die input gingen wij als ontwerpers aan de slag. We analyseerden elk idee zorgvuldig en zochten naar verbindingen en kansen. Op basis daarvan maakten we een conceptplan dat de kernideeën van de gebruikers samenbrengt. Dit vormt de basis voor de volgende stap: het voorstel opnieuw voorleggen aan de gebruikers, zodat we het ontwerp verder kunnen verfijnen, samen.
Workshop groene speelplaats Nachtegaai
Maquettes workshop biesakker
gemaakt door: buurtbewoners, jeugdbewegingen, school in de buurt
Ideeën met stickers
Workshop
Positieve Ervaringen
De reacties van deelnemers zijn altijd positief. Het is simpelweg leuk om met je handen bezig te zijn, te knippen, te plakken en te bedenken hoe de ruimte er uit kan zien. En voor ons als ontwerpers? Het geeft ons een tastbaar model om verder mee aan de slag te gaan, en helpt ons het ontwerp te verfijnen op basis van echte ideeën.
Conclusie
Of het nu om een tuin, park of schoolplein gaat, participatie maakt het ontwerp proces niet alleen efficiënter, maar ook veel leuker en betekenisvoller voor iedereen. Samen creëren we buitenruimtes die écht van de gebruikers zijn.